Blog

Asigurarea de malpraxis in sistemul medical.

Asigurarea de malpraxis in sistemul medical. Riscuri asigurate. Stabilirea vinovatiei. Persoane care au obligatia de a incheia asigurarea.

 

a.       Ce este malpraxisul medical? Riscuri asigurate. Stabilirea vinovatie.

 

Legea nr. 95/2006 defineste malpraxisul ca fiind eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice.

 

Astfel, riscurile asigurate vizeaza eroarea, neglijenta, imprudente profesională sau cunostintele medicale insuficiente in exercitarea profesiunii, săvârşite în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, prin acte individuale in cadrul procedurilor de preventie, diagnostic si tratament.

 

De regula, raspunderea este una de natura civila, insa raspunderea civila nu înlătură angajarea răspunderii penale, dacă fapta care a cauzat prejudiciul constituie infracţiune conform legii.

Persoanele implicate în actul medical răspund proporţional cu gradul de vinovăţie al fiecăruia, în cazul producerii unui prejudiciu, iar stabilirea gradului de vinovăţie se face de către instanţa judecătorească competentă, potrivit legii.

 

b.      Ce categorie de persoane au obligatia sa incheie o asigurare de malpraxis ?

 

In sensul legii nr. 95/2006 au obligatia de a incheia o asigurare de malpraxis personalul medical care poate fi : medicul, medicul stomatolog, farmacistul, asistentul medical şi moaşa care acordă servicii medicale;

 

Comentarii

Lasa un comentariu

Notifica-ma pe email cand sunt raspunsuri