Blog

Persoana fizica sau juridica: diferentele dintre „Insolventa”, „Faliment” si „Reorganizare”

Persoana fizica sau juridica: diferentele dintre „Insolventa”, „Faliment” si „Reorganizare”

Multa lume considera ca procedura de  "insolventa" este acelasi lucru cu "falimentul". In ceea ce priveste "reorganizarea" majoritatea  asociaza acest cuvant cu   insolventa/falimentul,    fara sa cunoasca, in concret, care este legatura  dintre ele.

Trebuie stiut insa faptul ca, desi cele trei (3) notiuni (insolventa, faliment si reorganizare) au legatura una cu celelalte, ele nu se confunda, ci au semnificatii distincte.

Semnificatia termenilor

1)  Procedura “insolventei” este acea procedura legala care se deschide, la cererea debitorului sau a creditorilor, in cazul in care o societatea se afla in stare de insolventa. Conform legii, starea de insolventa reprezinta acea stare a patrimoniului unei societati care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile.

2) Procedura “falimentului” reprezinta procedura de insolventa care se aplica debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmata de radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat.

3) Procedura de “reorganizare” judiciara este procedura de insolventa care se aplica debitorului in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform programului de plata a creantelor. Procedura de reorganizare presupune intocmirea, aprobarea, implementarea si respectarea unui plan, numit plan de reorganizare, care poate sa prevada, impreuna sau separat: (a) restructurarea operationala si/sau financiara a debitorului; (b) restructurarea corporativa prin modificarea structurii de capital social; (c) restrangerea activitatii prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului.

Comentarii

Lasa un comentariu

Notifica-ma pe email cand sunt raspunsuri