Blog

Ce sa alegem? O asociatie sau o fundatie?

Ce sa alegem? O asociatie sau o fundatie? Modificari 2016

Pentru a lua hotararea corecta trebuie intai sa cunoastem diferentele de constituire, financiare si de imagine a acestora; de aceea mai jos vom prezenta cateva diferente esentiale:

1.Diferente privind membrii fondatori;

Asociatia este formata din trei sau mai multe persoane;

Fundatia este formata din una sau mai multe persoane;

2. Diferente privind constituirea capitalului social;

Asociatia are un capital de 200 lei si poate fi depus in numerar sau in natura;

Fundatia are un capital de cel putin 100 ori salariu minim brut pe economie si poate fi depus in numerar sau in natura; cu exceptia cazului in care fundatia are ca scop exclusiv efectuarea de operatiuni de colectare de fonduri care sa fie puse la dispozitia altor asociatii sau fundatii, in vederea realizarii de programe de catre acestea din urma – exceptie care prevede un capital in numerar sau in natura, ce poate fi de cel putin 20 de ori salariu minim brut pe economie.

3. Diferente privind organele asociatiei/fundatiei;

Asociatia are ca organe, adunarea generala, consiliul director si cenzorul/comisia de cenzori;

Fundatia are ca organe, consiliul director si cenzorul /comisia de cenzori.

Astfel, asociatia este condusa de adunarea generala iar fundatia este condusa de consiliul director.

4. Diferente privind scopul declarat al asocatiei/fundatiei;

Asociatia are ca scop realizarea de resurse materiale si intelectuale pentru activitati de interes general sau personal nepatrimonial.

Fundatia are un scop bine determinat, altruist si activeaza pentru interesul general sau comunitar.

5. Diferente privind imaginea asociatiei/fundatiei;

Opinam ca atat asociatia cat si fundatia isi castiga increderea/imaginea prin realizarea scopului pentru care a fost infiintata.

De aceea, la luarea hotararii privind infiintarea unei asociatii sau fundatii recomandam sa se tina cont de avantajele/dezavantajele ce le ofera o asociatie/fundatie, iar apoi in functie de interesul si scopul urmarit sa se aleaga forma juridica mai avantajoasa, dupa caz.

6. Diferente privind constituirea de filiale si sucursale;

Asociatia isi poate constitui filiale cu un numar minim de 3 membri, organe de conducere proprii si un patrimoniu distinct fata de cel a asociatiei. Filiala se constituie in baza hotararii adunarii generale a asociatiei; de asemenea,  asociatia isi poate constitui sucursale, ca structuri fara personalitate juridica. Sucursala se constituie prin hotararea adunarii generale si desfasoara activitatea data in competenta sucursalei de catre asociatie.

Fundatia, isi poate constitui numai filiale, pe baza hotararii consiliului director, hotarare prin care este alocat si patrimoniul. Filiala este condusa de un consiliu director propriu alcatuit din cel putin 3 membri.

Comentarii

Lasa un comentariu

Notifica-ma pe email cand sunt raspunsuri